Evaluarea cladirilor pentru impozitare trebuie actualizata printr-un raport de evaluare o data la 3 ani pentru persoane juridice si 5 ani pentru persoane fizice.

taxe-si-impozite

Conform Codului Fiscal valabil din 2016, in cazul persoanelor juridice si fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare stabilite prin hotarâre a consiliului local in functie de destinatie: rezidentiala sau nerezidentiala.

In cazul unei cladiri care nu a fost evaluata, cota impozitului pe cladiri creste si se stabileste de consiliul local dupa cum urmeaza :
a) 5 % pentru persoanele juridice pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţa; (fata de o cota cuprinsa intre 0,2% … 1,3% cu raport de evaluare)
b) 2 % pentru persoanele fizice pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţa ; (fata de o cota cuprinsa intre 0,2% … 1,3% cu raport de evaluare)

In cazul unei cladiri care  a fost evaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local dupa cum urmeaza :

„Impozitul pe cladiri datorat de contribuabilii persoane fizice:

  –            In cazul cladirilor rezidentiale si a cladirilor – anexa, cota prevazuta la art 457 alin. 1 din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare se stabileste la 0,08%;

–           In cazul cladirilor nerezidentiale, cota prevazuta la art 458 alin. 1 din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare se stabileste la 0,3% daca ai un raport de evaluare.

–           In cazul in care valoarea cladirii nu rezulta dintr-un raport de evaluare, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art 457 din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.”

„Impozitul pe cladiri datorat de contribuabilii persoane juridice:

  • In cazul cladirilor rezidentiale , cota prevazuta la art 460 alin. 1 din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare se stabileste la 0,2%;
  • In cazul cladirilor nerezidentiale, cota prevazuta la art 460 alin. 2 din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare se stabileste la 1,3% daca ai un raport de evaluare.
  • In cazul in care valoarea cladirii nu rezulta dintr-un raport de evaluare inpozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de  5%  asupra valorii impozabile pentru cladiririle a caror proprietari nu au actualizat valoarea impozabila in ultimii 3 ani anteriori anului de referinta”

Pentru cereri de oferta sau informatii:
E-mail: carmeninsolventa@gmail.com
Tel. contact : 0754.754.954

Afla pretul unui raport de evaluare.

Distribuie si tu!

Comments are closed.