Stiai ca in Romania peste 97% din persoane detin cel putin o proprietate? Simtul proprietati este unul foarte dezvoltat in cultura noastra, insa trebuie retinut ca acest beneficiu vine si cu o serie de obligatii la pachet. Bineinteles, nu toate persoanele au in proprietate un imobil in care locuiesc (rezidential), ci poate servi si altor scopuri (nerezidential).

 Una dintre aceste obligatii pe care un beneficiar o are fata de stat este impozitul pe care trebuie sa il plateasca. Pentru persoanele care detin un imobil nerezidential sau mixt este nevoie de un raport de evaluare pentru impozitare, realizat de un evaluator specializat.

Dar ce este o cota de impozitare in domeniul imobiliar?

Trebuie stabilit de la inceput faptul ca exista o diferenta intre cota de impozitare si valoarea de impozitare. Cota de impozitare este procentul adaugat la valoarea imobilului, valoare obtinuta in urma unei evaluari realizate de catre un evaluator ANEVAR conform normelor.

Pentru a putea ajunge la determinarea acestei valori de impozitare este nevoie de un raport de evaluare, realizat, bineinteles,  de un expert ANEVAR. Aceasta valoare este exprimata in acest raport cu scopul de a stabili si calcula impozitul pe o cladire.

Un alt aspect care nu trebuie scapat din vedere, ar fi faptul ca evaluarea imobiliara pentru impozitare se face obligatorie o data la 5 ani pentru persoanele fizice, si o data la 3 ani pentru persoanele juridice. Bineinteles, (re)evaluarile cladirilor se pot omite, voit sau nu, insa drept consecinta ti se va majora cota impozitului.

Ce este un raport de evaluare pentru impozitare?

Dupa cum am mentionat, cota de impozitare este partea procentuala adaugata unei valori, determinata de catre un specialist, asupra unei cladiri, in urma unui raport de evaluare. Acest proces de evaluare este o procedura sistematica prin care se exprima valoarea unui imobil/spatiu comercial – se refera strict la constructie, nu se ia in calcul si terenul, cu diferite scopuri. In cazul de fata, cel de impozitare.

Desigur, aceste rapoarte de impozitare nu au existat dintotdeauna, ci au fost introduse odata cu modificarile aduse Codului Fiscal in 2016, pentru a se obtine un echilibru intre cota de impozitare pentru persoanele juridice si cele fizice. Nevoi si solutii ce trebuie implementate pentru o buna functionare a intregului sistem.

Cum se calculeaza valoarea de impozitare?

Pentru cladirile NErezidentiale si cladirile-anexa detinute de persoane fizice, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,6% asupra valorii de impozitare determinata de un evaluator. In cazul cladirilor fara raport de evaluare cota este de 2%.

Pentru cladirile NErezidentiale aflate in proprietatea unei persoane juridice, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1,3%, asupra valorii impozabile exprimata de expertul ANEVAR. In cazul cladirilor fara raport de evaluare cota este de 5%.

De retinut, cota se stabileste printr-o hotarare a consiliului local anual.

Raportul de evaluare pentru impozitare este un proces pe care il poate finaliza doar un specialist evaluator acreditat de ANEVAR.

Pentru o mai buna intelegere al intregului proces de evaluare, dar si de calcularea al impozitului, iti punem la dispozitie  HOTĂRÂREA nr. 512 din 17.12.2020 al Consiliului Local Galati, privind indexarea impozitelor si taxelor locale incepand cu anul 2021.

Daca esti beneficiarul unei cladiri si ai nevoie de un raport de evaluare fie de impozitare, fie de vanzare-cumparare, nu ezita sa ne contactezi si iti vom pune la dispozitie nu doar expertii nostri in evaluare, dar si toate instrumentele necesare pentru a reusi in orice proiect.

Distribuie si tu!

Comments are closed.